![](/media/lib/386/n-molinoscytrusy-e0b17d67003e3f6f45346143d23f854f.jpg)
Psi nos doskonale wykrywa bakterie niszczące gaje cytrusowe
4 lutego 2020, 13:23Psy pomagają ludziom w wielu zadaniach. Wygląda na to, że ich lista wydłuży się o kolejną pozycję, gdyż psi detektywi są w stanie wywęszyć wywoływane przez bakterie zielenienie cytrusów tygodnie, a nawet lata przed pojawieniem się objawów choroby na liściach i korzeniach.
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Wysokie spożycie cytrusów zwiększa ryzyko czerniaka
6 lipca 2015, 10:56Częste spożywanie cytrusów, a konkretnie całych grejpfrutów i soku pomarańczowego, wiąże się z podwyższonym ryzykiem czerniaka złośliwego.
![Amanatsu](/media/lib/20/1199451207_282591-6df8805d2835f587bab95e1766f2d0ee.jpeg)
Cały ogród na jednym drzewie
4 stycznia 2008, 12:51Japończycy to miłośnicy nowości i miniaturyzacji. Ta ostatnia jest wynikiem chronicznego niedoboru miejsca. Manabu Fukushima, 71-letni rolnik z Ongi, wyhodował na jednym drzewku aż 11 odmian cytrusów.
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Cytrusy zapobiegają powikłaniom otyłości
22 sierpnia 2016, 12:55Owoce cytrusowe pomagają zapobiegać związanym z otyłością chorobom serca, wątroby i cukrzycy.
![](/media/lib/85/leming-96cc231382acf33e338ac0d70ae68c4d.jpg)
Lemingi sterują zmianami klimatu?
18 listopada 2011, 12:28Lemingi, małe gryzonie, które wskutek wieloletnich nieporozumień są bezpodstawnie kojarzone ze zbiorowym samobójstwem, mogą wpływać na klimat Ziemi przez regulację zazielenienia obszarów Arktyki (Environmental Research Letters).
![](/media/lib/186/n-witamina-c-6bd63050d25c2a43b2dea74e1e501e4f.jpg)
Przyjazne środowisku polimery ze związku ze skórek cytrusów
21 lipca 2017, 12:01Naukowcy z Katalońskiego Instytutu Badań Chemicznych opracowali metodę uzyskiwania poliwęglanów z dwutlenku węgla i tlenku limonenu, monoterpenu z owoców cytrusowych.
![](/media/lib/10/1182764012_454024-997cc41afca0228237a2e47707f839c5.jpeg)
Pomidor i bazylia w jednym
25 czerwca 2007, 09:27Zespół naukowców z izraelskiego Centrum Badawczego Newe Yaar wyhodował transgeniczne pomidory, wzbogacone aromatami cytrynowo-różanymi. Woń cytrusów uzyskano, wprowadzając gen bazylii cytrynowej Ocimum basilicum.
![](/media/lib/354/n-zuchwa-59d913904b37c2c6c6a9a78c3118798a.jpg)
Organizator ostatniej wyprawy krzyżowej przypieczętował swój los, nie jedząc lokalnych produktów?
27 czerwca 2019, 05:09Ludwik IX Święty, król Francji od 1226 r., organizator i uczestnik m.in. VII wyprawy krzyżowej, cierpiał w momencie zgonu na szkorbut. Warto przypomnieć, że wcześniej uważano, że zmarł na dżumę lub czerwonkę.
![](/media/lib/37/dzemy-75902f4ac073d36cbc2a048a008ddc89.jpg)
Dżem spowalnia rozwój nowotworu
13 października 2008, 10:21Naukowcy z Institute of Food Research w Norwich odkryli, że dżemy i galaretki hamują proces rozprzestrzeniania się nowotworu. Składnikami, które odpowiadają za ten efekt, są pektyny.
![](/media/lib/358/n-jablka-bdbd542c961253a304630f1f55293a77.jpg)
Dieta bogata w pektyny sposobem na groźne szczepy pałeczek okrężnicy?
24 grudnia 2019, 06:07Dieta bogata w produkty roślinne może pomagać w ochronie przed enterokrwotocznymi szczepami pałeczek okrężnicy (ang. enterohemorrhagic E. coli, EHEC). U ludzi EHEC wywołują potencjalnie śmiertelne krwotoczne zapalenie okrężnicy. Jego objawami są krwista biegunka i wymioty.